Якщо ваніль якісна, то її стручки еластичні і м'яка які, трохи скручені, а маслянисті на дотик. Найкращі і найдорожчі стручки темно-коричневі, посипані дрібними кристаликами білого кольору – це ванілін.
У продаж буває ванільний порошок, ванільний екстракт і ванільна есенція – це продукти з натуральної ванілі. Якщо на упаковці солодощів, шоколаду або інших продуктах є напис – «natural vanilla flavor», то це означає, що при їх виробництві використовувалися чисті похідні натуральної ванілі.
У кулінарії ваніль зазвичай додають в солодощі і кондитерські вироби: шоколад та інші продукти з какао, печива, торті, бісквіти, креми, морозиво. Є також алкогольні напої з ваніллю - наприклад, лікери. У варення, пудинги, желе, муси або вироби з сиру додають ваніль рідко, і зазвичай користуються ваніліном.
З іншими спеціями ваніль з'єднання єднують рідко, тільки іноді поєднують з корицею або шафраном. Зате часто використовують ваніль у випічці разом з кокосова стружкою і молоком - смак виходить цікавий і привабливий.