Приправа до плову додається в рис разом з обсмаженими овочами. До її складу входити: паприка, томати, часник, куркума, петрушка, кумін, розмарин, барбарис синій, чілі, коріандр мелений, кондарі та ін.
У традиційному азіатському плові обов"язковими спеціями є зіра (кумін), барбарис.
Зіра - це насіння індійського кмину, яке відрізняється від нашого кмину дрібнішими розмірами і забарвленням. Крім того, воно має більш різкий, сильний і приємний аромат. У плові краще використовувати ціле насіння куміну.
Барбарис теж краще додавати цілим. При розкусуванні висушених ягідок в роті з'єднання являється кислий присмак. Справа в тому, що барбарис містить вітамін С, яблучну, лимонну і вінну кислоти. Він буває темно-червоного, червоного, чорного кольору, але це не впливає на його смак. Плову барбарис надає тонкої кислої нотки.