Паприка – дуже популярна спеція, яка «прийшла» з Південної Америки. Вирощують її в Іспанії, Туреччині. Угорщини, США. Вона має тривалу історію, адже приїхала на кораблі Колумба до Америки і діставалася до самої Угорщини. У ній міститься величезна кількість вітаміну С, капсаїцин, каротин, ефірні та жирні олії, вітамін В, білки. Паприка допомагає полегшити біль у суглобах, покращує роботу мозку, ШЛУНКОВО-кишкового тракту і кровообіг, підсилює апетит, підвищує енергійність.
Имеет остро-жгуче-сладкий вкус. Особенно её любят использовать в венгерской и болгарской кухнях. А также встречается в мексиканской, азиатской и средиземноморской кухне. Добавляют к блюдам из мяса, птицы, в гуляш. С ней готовят «паприкаш» и бограч. Добавляют к рыбе, морепродуктам, но в небольших количествах. При варке раков тоже используют паприку. Блюда из картофеля, фасоли, капусты, овощей не могут обойтись без паприки. Добавляют к некоторым сортам сыра, к творогу, разнообразным соусам. Специя сочетается с многими приправа и сушеными овощами.
Свіжа і якісна паприка повинна мати яскраво-червоний колір.