Ванілін являє собою порошок у вигляді безбарвних голкоподібних кристалів з характерним смаком ванілі і приємним запахом. Він міститься в рослині ваніль, тростинному цукрі, перуанського бальзаму, картопляному лушпинні, спирту-сирцю та ін. Ванілін часто використовується як заміна ванілі, легко розчиняється в гарячій воді, спирті і ефірі.
У сучасному світі ванілін продовжує залишатися серед найдорожчих прянощів у світі. І це пов'язано не тільки зі складністю вирощування такої культури як ваніль, яка полягає в тому, що рослина потребує штучного запилення, оскільки лише половина квітів дає плоди. Складність полягає також у довгому, технологічно складному процесі її вироблення.
Кількість ваніліну визначається стадією приготування, на якій він додається, температурою обробки та іншим параметрам, сукупність яких і визначає оптимальне дозування прянощі. Важливо з ним не переборщити, інакше у страви буде гіркий смак.
Ванілін має широке застосування. Запах ваніліну здатний розслабити, допомогти при безсонні, зняти занепокоєння, надати стимулюючий вплив на організм і підняти настрій. Він може активізувати діяльність мозку, і навіть здібності. Ванілін також відноситься до афродизіаків.
У кулінарії ванілін використовується для приготування кондитерських виробів, молочних напоїв, морозива, шоколаду, варення, компотів, лікерів. Додається ванілін безпосередньо перед тепловою обробкою страви.
Країна виробник - Китай.