Кошик
13 відгуків
Сертифікована компанія Prom.ua
УкраїнаРівненська областьРівневул.Соборна, 1733028
+380
67
768-94-08
+380
96
736-21-45
+380
96
800-75-03
Ярмарок Приправ
Кошик
ТОР - 5 рецептів натуральних фарбників для великодніх крашанок

ТОР - 5 рецептів натуральних фарбників для великодніх крашанок

ТОР - 5 рецептів натуральних фарбників для великодніх крашанок

Писанки, дряпанки, крашанки… Способів прикрасити яєчка багато. І найшвидший і простий з них – пофарбувати яйця в різнокольорові кольори, зробити крашанки.

Великий піст наближається до логічного завершення – скоро настане світле свято Воскресіння Христового, і тоді, абсолютно всі: і ті, хто постив і ті, хто не дотримувався правил посту, відправляться до плити, щоб почати смажити, пекти, парити і фарбувати …

Традиційно в кожному домі готують крашанки. Звичайно, зараз на ринку є незліченна кількість харчових барвників, але варто зазначити що до більшості заводських фарбників входить тартразин, що спричиняє алергію.  «Ярмарок приправ»  ж реалізовує тільки натуральні і корисні спеції, і ми обов’язково дамо вам перевірені  рецепти безпечного фарбування яєць.

Отже, настроюємось на фарбування. Не забуваймо, що процес виготовлення крашанок тонкий і делікатний. Фарбувати яйця потрібно з гарним настроєм, бажано всією сім’єю.  Особливо люблять цей процес дітки. Беріть і їх, для них також знайдеться робота.

Обов’язково перед фарбуванням за декілька годин яйця потрібно дістати  з  холодильника і дати їм постояти при кімнатній температурі або в теплій воді. Це зменшує ризик тріснути яйцю під час варіння.  Порада очевидна, але часто забувається.

Яйця для фарбування треба брати міцні, без мікротріщин у шкарлупі. Щоб фарба рівномірно лягала потрібно яйця знежирити горілкою або милом . Потім занурити у розчин оцту для кращого зафарбовування (  2 ст.л. оцту  на 1 л води).

Для гарного малинового, синього та жовтого відтінків краще обрати білі яйця, адже природній коричневий колір шкарлупи здатний змінити відтінок фарби. Якщо на яйці є штамп – не переймайтесь, у гарячій воді він зникне.

Яйця можна варити у розчині натурального барвника або занурити щойно зварені  гарячі яйця у відвар барвника та дати настоятися від 30 хвилин до кількох годин;

Все ж найкраще варити яйця у холодній воді, додавши ложку солі. Коли вода закипить, зменшити вогонь.

Отже, фарбуємо наші крашанки.

Почнемо з куркуми. Корінь куркуми насиченого жовтого кольору. І колір фарбованого яйця виходить дуже насичений.

Куркума

Куркуму слід прокип'ятити у воді 15 хвилин (3 столові ложки куркуми на 1 літр води) і занурити у відвар щойно зварені яйця. Уже за 15 хвилин дістаєм з посудини яскраві жовті крашанки неймовірного  сонячного відтінку. Можна яйця також потримати у відварі на декілька годин, але практика показує що колір суттєво не змінюється.

Червонокачанна капуста

Чималу голівку слід подрібнити, залити водою (0,5 літра), додати 6 столових ложок оцту та дати настоятися 8-10 годин. Процідити настій і опустити у нього щойно зварені яйця. Тримати у настої від 30 хвилин до 3 годин. Під час висихання крашанки на очах міняють колір із бузкового на блакитний.

Столовий буряк

Можна фарбувати настоєм і відваром – колір буде однаково рожевим.

Настій: Буряк натерти на крупній тертці,  залити водою – 300 мл. Додати 2 ст. л. оцту. Через півгодини злити настій і опустити у нього щойно зварені яйця. Уже за 10-15 хвилин крашанки набувають ніжного рожевого відтінку.

Відвар: Натертий буряк залити водою (аби ледве покривала), додати 2 ст. л. оцту і кип'ятити 5 хвилин на маленькому вогні. Зцідити відвар і занурити у нього варені яйця. Вийшли рожеві крашанки із бузковим відтінком.

Чорниця

Якщо використовувати заморожені ягоди, то  потрібно прокип’ятити їх протягом 1-2 хвилин. Тоді перецідити через металеве сито. Остудити відвар до кімнатної температури. Покласти яйця і варити протягом 15-20 хвилин. Інтерсивність забарвлення яйця залежить від концентрації відвару.

Щоб отримати блакитний колір - слід взяти 150 г чорниці  на 2 л холодної води.

Щоб отримати синій колір - слід взяти 300г чорниці на 2 л холодної води.

Що б отримати фіолетовий колір або темно-синій - чорниці потрібно взяти як для синього або трохи більше, але дати настоятися кілька годин, краще залишити відвар на ніч і потім процідити , перш ніж варити в цьому відварі яйця.

А щоб отримати яйця зеленого кольору до процідженого відвару чорниць додати куркуму (з розрахунку 30 грам  кореню куркуми на 1 л чорничного відвару) .

Цибулиння

Ну і звичайно найпоширеніший, найперевіреніший часом і гаманцем спосіб

фарбування  яєць.  Лушпиння замочується в холодній воді, тоді на маленькому вогні даємо йому закипіти. Можна проціджувати відвар, можна класти яйця відразу так. Якщо залишити яйця у відварі на деякий час   – буде коричневий колір. Загалом колір цибульних крашанок залежить від концентрації та часу фарбування.

Пофарбовані крашанки слід витерти паперовою серветкою насухо та натерти будь-якою рослинною олією. Рослинний жир надасть крашанкам блиску та, що важливіше, збільшить термін зберігання варених яєць. Олія, потрапляючи у мікротріщини в шкаралупі, герметизує їх і блокує доступ кисню.

 Не варто  заради інтенсивності відтінку залишати яйця у барвникові на всю ніч. Фарби таки проникають через шкаралупу. Ані буряк, ані куркума, звісно, здоров'ю не зашкодять, але пофарбований білок виглядає неапетитно. До того ж шкаралупа буквально насичується вологою і дуже довго не висихає, поверхня часто вкривається плямами і забарвлення стає неоднорідним .

Гарних і кольорових вам свят!

«Ярмарок приправ»  - магія на Вашій кухні!

 

Частину інформації взято з https://tsn.ua/blogi , https://ukrhealth.net

Попередні статті