Кошик
9 відгуків
УкраїнаРівненська областьРівневул.Соборна, 1733028
+380
67
768-94-08
+380
96
736-21-45
+380
96
800-75-03
Ярмарок Приправ
Корзина
Щедрий вечір: які страви готують, рецепт смачного м'ясного пирога, якою погода буде на рік прийдешній.

Щедрий вечір: які страви готують, рецепт смачного м'ясного пирога, якою погода буде на рік прийдешній.

Щедрий вечір: які страви готують, рецепт смачного м'ясного пирога, якою погода буде на рік прийдешній.

В Україні Старий Новий рік святкують, накриваючи багатий стіл, на якому обов'язково має стояти кутя. Щедрий вечір 13 січня дуже схожий на Святвечір перед Різдвом, проте страви тут вже не пісні: на столі стоять ковбаси, м'ясо, сало, пироги...

У ніч із 13 на 14 січня настає Старий Новий рік, який збігається з православним святом – Днем Святого Василя і Маланки.

Згідно з традиціями, ввечері 13 січня вся сім’я збирається на святкову вечерю, яку називають Щедрий вечір. Святковий стіл неодмінно має бути багатим, адже піст уже позаду. 

Найпопулярніші українські страви на Щедрий вечір – печеня, смажене м'ясо, ковбаси, млинці з різними начинками, "багата" кутя, вареники з сиром, булочки з маком і обов'язково пироги

Хазяїн сідав за горою пирогів, щоб його не було видно, і примовляв: "Щоб і надалі ви мене так не бачили", тобто через миску з великою кількістю хлібної випічки, що символізувало достаток і щедрий урожай. 

Рецептів м'ясних пирогів є дуже багато.

 

«Ярмарок приправ» рекомендує простий рецепт швидкого пирога з куркою та грибами з листкового тіста.

Потрібно:

500 гр листкового дріжджового тіста;

300 гр курячого філе;

200 гр грибів (печериці, маслюки, опеньки) - можна і без грибів – пиріг все одно буде смачнимJ

1 невелика цибулина;

150 гр твердого сиру;

1 яйце для змащування;

2 ст. л. кунжуту;

2 ст л соняшникової олії;

прованські трави – 1 ст.л.;

сіль, перець за смаком.

 

Підготувати гриби - вимити, розрізати на тонкі пластинки. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Пасерувати підготовлені гриби з цибулею 5-7 хвилин, доки цибуля не стане прозорою.

Куряче філе нарізати кубиками.

Додати філе до грибів з цибулею і перемішати, додати прованські трави.

Сир натерти на крупній тертці.

Тісто розморозити, розпластати. Викласти на одній половині начинку, відступаючи від краю, розрівняти.

Посипати тертим сиром.

Скласти тісто навпіл, защипнути краю і підвернути шви вниз.

Зробити косі надрізи (до начинки) на відстані 5-7 см.

Змастити поверхню пирога рослинним маслом.

Посипати кунжутом.

Помістити пиріг в тепле місце для підйому на 10 хвилин. Випікати при температурі 210 градусів до готовності (30 - 40 хв.).

Смачного!

 

Також на Багату кутю  існують погодні прикмети про майбутній рік :

·         тиха і ясна ніч говорить про щасливий рік;

·         високе сонце і ясна погода - добрий рік з хорошим урожаєм;

·         відлига до теплого літа;

·         сніг до дощової весни і літа;

·         іній передрікав багатий урожай меду і зерна.

 

Щедрий Вечір (М. Хоросницька)

Під обрусом сіно,

На обрусі — свічка,

На всю хату пахне

Свіжа паляничка.

Під обрусом сіно

Голубе, дрібненьке,

На обрусі — миска,

У мисці — опеньки.

У другій — капуста,

Третя — з голубцями.

Страв дванадцять нині

На столі у мами.

На радість дорослим,

На втіху малечі

Йде до нас у гості

Щедрий, добрий вечір

Попередні статті