Корзина
200 отзывов
promo_banner
УкраинаРовненская областьРовноул. Соборная, 370в
+380677689408
+380958924619
+380967362145
Ярмарок Приправ
Корзина

Чарівний кардамон: корисні властивості та рецепти здоров'я

Чарівний кардамон: корисні властивості та рецепти здоров'я

У народі цю пряність прозвали райського ягодою і королівської спецією. На індійському ринку прянощів кардамон поступається тільки чорному перцю. Така народна любов і популярність обумовлені чудовими смаковими і корисними якостями, благородним...

 Рослина кардамон - це чагарник з великим кореневищем, що росте до 4 метрів у висоту, прикрашений продовгуватими листям і суцвіттями з 3-5 квіток. Плодами є стручки, що зберігають всередині насіння коричневого або чорного кольору.

 

Найпопулярніший кардамон - зелений, який росте в основному в Індії, за ним іде чорний (інші назви: яванський і бенгальський). Вкрай рідко зустрічається у продажу білий, під виглядом якого пропонується звичайний зелений з насінням, що втратили пігмент в ході парової обробки. У чорного кардамону запах смолистий і трохи копчений, плоди крупніші. Використовується він в приготуванні несолодких страв, а зелений надає будь якій  їжі і напоям витончений смак і аромат.

   У продажу кардамон представлений або як висушені коробочки, або зерна, або меленим. Зерна зберігають корисні властивості і запашний запах набагато довше, ніж мелений кардамон, який додають в суміші і для обсмажування. Зерна кардамону слід купувати, тільки якщо вони не надто сухі і тверді. Стисніть зернятко між пальцями. Якщо воно легко розсипається в порошок, кардамон прострочений. Хороші зерна лопаються, але не перетворюються в пил.

 

 Кардамон вкрай сприятливий для нервової системи. Він розслабляє, позбавляє від пригніченості і депресії. Завдяки цьому підвищується активність і ясність розуму, з'являється стабільне відчуття легкості, заспокоєння.

   Вживання кардамону - високоефективна профілактика від мікробів і грипу. При фарингіті корисно полоскати горло розчином кардамону і кориці, розчинених в окропі. Пряність лікує сухість в горлі, хрипоту.

 

    Кардамон - ефективний нейтралізатор слизу, що виводить її з легенів та бронхів  при астмі, бронхіті, застуді або кашлі. Лікує зайве слиновиділення. З цією метою його можна поєднувати з фруктами, наприклад, у груші видаляється серцевина, замість неї кладеться мед, 0,5 ч. л., прянощі - і запікається. Кардамон нормалізує роботу травної системи в цілому, чистить ШКТ від отрут і шлаків. Його вживання нормалізує травлення при різних розладах - зазвичай в складі трав'яних зборів. При переїданні, відчутті важкості або нетравленні приймають чай з кардамону з додаванням або меленого імбиру і гвоздики, або кумина і коріандру по 0,5 ч.л.

    Кардамон делікатно знімає такі проблеми як понос, включаючи дитячий. Від діареї його настоюють в окропі порівну з фенхелем, кропом і лепехою. Для немовлят настій застосовує годуюча мама. При запорах кардамон кладуть в їжу разом з асафетидою, імбирем і фенхелем. Кардамоном усувають метеоризм: потрібно розжувати кілька зерен або заварити чай з кардамону з фенхелем, можна додати імбир. Жування насіння також допомагає зупинити нудоту, блювоту, а м'ятно-кардамонний чай ефективно усуває гикавку.

 

    Спеція є прекрасним антисептиком, який використовується в зовнішніх препаратах для регенерації шкіри, позбавлення від грибкових захворювань, позбавляючи, корости, кандидозу. Кардамон покращує стан порожнини рота: полегшує зубний біль, освіжає подих, нейтралізує патогенні бактерії. Успішно використовуються властивості кардамону як тоніка при підвищених тілесних навантаженнях: пряність додається при приготуванні їжі.. Якщо жувати зерна вранці, легше прокинутися, спеція позбавляє від слабкості і млявості.

   Окремо або з глодом, імбиром, корицею або шафраном покращує роботу серця. Кардамон стимулює кровообіг, корисний при гіпотонії і менструальних збоях.

 

   А ще ця пряність чудово допомагає позбавлятися від ожиріння, так як посилює метаболізм і допомагає поступаючим речовинам засвоюватися і перетравлюватися.

    Зерна і масло кардамону забороняється застосовувати людям з хворобами шлунково-кишкового тракту, виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, гастритами. Вагітним і годуючим мамам слід, перед тим як вживати кардамон, проконсультуватися з лікарем.

Кардамон входить до складу маринадів для консервування фруктів, ягід, овочів, грибів і риби, а також застосовується в приготуванні сиру і консервів. Якщо ви додасте зерна кардамону в домашні алкогольні напої, він переб'є запах спирту і додасть вину і лікеру унікальний неповторний смак. Вас неодмінно запитають, що додано в вино, а відповідати чи ні - вирішувати вам.
Може, стручки камфорного кардамону стануть тією родзинкою, яка і буде відрізняти ваші страви від інших делікатесів?
Другие статьи